Sinds januari 2023 verzorg ik samen met Dierenkliniek Ridderkerk het traject 'Gezondheid en Gedrag'. Meer info over dit traject is hieronder te vinden. Daarbuiten verzorg ik geen gedragstherapie meer. Voor coaching en band opbouwende activiteiten mens/hond kan je wel bij mij terecht. Meer info daarover is elders op deze site te vinden. 

GEZONDHEID & GEDRAG

Het is logisch dat je graag wilt weten waarom jouw hond bepaald gedrag vertoond. Het kan daarom soms nodig zijn om een analyse van zijn gedrag te laten maken. Dit geeft inzicht in wie jouw hond is en creëert een basis om met het gedrag aan de slag te gaan of om te leren het in betere banen te leiden. Veel gedragingen hebben een medische oorzaak of zijn in het verleden daardoor ontstaan.

 

Om die reden werk ik sinds een aantal jaren samen met Dierenkliniek Ridderkerk, waar ik met gedragsdierenarts Virginia Kaat gedragsanalyses doe. Hierbij kijken wij samen naar zowel het fysieke als mentale, waardoor we een breder beeld van het gedrag van de hond kunnen krijgen. Afhankelijk van de uitkomst van deze analyse verwijzen wij door voor de juiste begeleiding. Dit kan zijn naar een medisch specialist, maar ook trainer of gedragstherapeut die aan de slag kan met de analyse en diagnose. Tevens kan het zijn dat wij zelf de mogelijkheid bieden om vervolgsessies voor begeleiding te volgen. Deze sessies hebben een maximum aantal van 6, bedoeld om jullie samen weer goed op weg te helpen. Daarnaast monitoren wij honden die ondersteuning krijgen van gedragsmedicatie. 

 

Ik ben geaccrediteerd bij het Edupet Dierenwelzijnskeurmerk. Ben je verzekerd voor de hond dan kan het zijn dat (een deel) van de kosten door de verzekeraar vergoed worden. 

Deze vorm van samenwerking, waarbij dierenarts en gedragstherapeut samenwerken is zeldzaam en wij zijn dan ook blij om dit te kunnen aanbieden. Voor meer informatie of aanmelden voor een intake kunt u bellen met 085 273 1919, het algemene nummer van Dierenkliniek Ridderkerk. 

CHAGRIJNIG DOOR PIJN

Uit de praktijk - Het komt veel voor dat onze hulp wordt ingeschakeld bij overmatig blaffen. Overmatig blaffen kan vele oorzaken hebben. Denk aan verveling, rasgebonden eigenschappen of aangeleerd gedrag (‘wanneer ik blaf gaat de deur open’ bijvoorbeeld). Pijn is ook een motivatie dat overmatig blaffen kan triggeren, al wordt deze niet altijd opgemerkt.

 

Bob, een grote kruising geboren in het buitenland, had overmatig blafgedrag. Hij sloeg aan op onder andere voorbijgangers, autogeluiden en voetgangers. Maar ook bezoek was niet welkom in huis. Hij bleef ze aanblaffen tot ze weer weggingen. Af en toe was hij af te leiden met een kluif, maar nooit voor lang. Het ging de mensen aan het hart, want Bob was toch echt een lieve hond. De omgeving begon Bob echter steeds meer te vermijden en het blafgedrag leek maar toe te nemen. ‘Alsof hij heel erg chagrijnig is’, vertelde een gezinslid tijdens de intake. Bob is geboren in het buitenland maar er was informatie beschikbaar over zijn herkomst. Het leek zeer aannemelijk dat de ouders van Bob rassen zijn geweest waarbij het waken en bewaken in het bloed zit. Blafgedrag kan dus erfelijk bepaald zijn. Toch was de intensiteit van het gedrag dusdanig dat er meer aan de hand leek dan alleen de factor erfelijkheid. Via observatie in huis en rondom huis, in de trainingshal en via onderzoeken in de kliniek ontstond al snel het vermoeden dat pijn een factor voor het gedrag kon zijn. Dit bleek te kloppen. Uit röntgenologisch onderzoek bleek dat Bob een ernstige heupaandoening had. Operatie aan beide heupen was noodzakelijk om een goed welzijn te garanderen. De situatie was namelijk zo slecht dat Bob zijn blaf gedrag eigenlijk bedoeld was om mensen op afstand te houden. Bescherming van lijf en leden.

 

Na de operatie en het herstel heeft Bob nog wel gedragsondersteuning gehad. De pijn was grotendeels weg, maar zijn gedrag was inmiddels aangeleerd geworden. Dit kon met training gelukkig aanzienlijk verminderd worden. Het gezin van Bob leerde hoe ze het leven voor Bob makkelijker konden maken door situaties op een goede manier te managen. Bob was nog steeds een waker, maar niet meer één waar iedereen een blokje voor omloopt.