Sinds januari 2023 verzorg ik samen met Dierenkliniek Ridderkerk het traject 'Gezondheid en Gedrag'. Meer info over dit traject is hieronder te vinden. Daarbuiten verzorg ik geen gedragstherapie meer. Voor coaching en band opbouwende activiteiten mens/hond kan je wel bij mij terecht. Meer info daarover is elders op deze site te vinden. 

GEZONDHEID & GEDRAG

Dierenkliniek Ridderkerk biedt u een unieke service aan waarbij u geholpen kunt worden door dierenarts Virginia Kaat in samenwerking met hondengedragstherapeut Sharon van Wijngaarden.

Door het toenemende aantal honden in dit land zien we ook een toename in honden met gedragsproblemen. Bijna iedereen lijkt ook verstand te hebben van honden en biedt, gevraagd en ongevraagd, zijn of haar mening aan. Bent u op zoek naar wetenschappelijk onderbouwd en betrouwbaar advies? Daar kunnen wij u bij helpen.

 

Voor wie

Wij kunnen u en uw hond helpen bij een breed scala aan gedragsproblemen, zoals:

  • Angst (denk aan verlatingsangst, angst voor harde geluiden, vuurwerkangst, etc)
  • Agressie (naar andere honden, naar mensen, naar andere dieren, etc)
  • Begeleiding bij veranderingen in de huiselijke situatie (verhuizing, baby, nieuwe huisdieren in huis)
  • Ongewenste gedragingen

Wat bieden wij u aan

Wanneer u vragen heeft over gedrag of tegen bepaald gedrag van uw hond aanloopt kunt u een verkennend consult aanvragen bij dierenarts Virginia. Zij kijkt samen met u naar uw hulpvraag rondom het gedrag van uw hond en adviseert welke begeleiding passend is.

 

Gedragsbegeleiding met aanleren van vaardigheden

Indien u baat heeft bij (vooral) begeleiding bij het aanleren of verbeteren van vaardigheden rondom de begeleiding van het gedrag van u hond, dan kunt u gebruik maken van onze gedragsvaardigheid consulten. Tijdens deze consulten leert u hoe om te gaan met het gedrag, deze waar mogelijk om te buigen tot gewenst gedrag of het gedrag te managen.

 

Huisconsult

Speelt het gedrag zich (vooral) af in uw leefomgeving dan is het mogelijk om een consult aan huis te krijgen. Tijdens dit consult observeert gedragstherapeut Sharon de hond en de leefomgeving. Waar mogelijk worden tijdens het huisconsult al adviezen besproken ter verbetering van het gedrag van de hond. Na het consult ontvangt u een schriftelijk advies (maximaal 1 a4). Daarin staan ook de eventuele vervolgstappen. Zo is het in bepaalde gevallen mogelijk om na het huisconsult verder te gaan met de gedragsvaardigheid consulten, of het uitgebreide Gedrag en Gezondheid analyse consult.

 

Gedrag en Gezondheid analyse consult

Het is mogelijk dat er na het eerste contact bij Virginia het vermoeden bestaat dat het gedrag een medische oorzaak kan hebben. Motivatie van het gedrag kan dan door pijn/ongemak komen, of door andere medische problemen ontstaan. Ook zijn bepaalde gedragsafwijkingen per definitie medisch indien er sprake is van extreem of ongepast gedrag. Tijdens het Gedrag en Gezondheid analyse consult kijken zowel Virginia als Sharon naar de situatie en komen tot een voorlopige diagnose. U ontvangt op basis van deze diagnose een advies voor behandeling. Het kan zijn dat dit advies voldoende is voor u om uw hond gedegen te begeleiden. Heeft u meer begeleiding nodig dan kan er gekozen worden voor de gedragsvaardigheid consulten of een huisbezoek.

 

Het Gedrag en Gezondheid analyse consult kan ook door professionals ingezet worden als second opinion. Ben je gedragstherapeut/trainer en wil je ter ondersteuning van jouw begeleiding een gespecialiseerd advies, dan kan er met ons contact opgenomen worden. Na het stellen van de diagnose ontvang zowel jij als jouw cliënt ons advies en waar nodig ondersteunen wij bij de verdere begeleiding.

 

Locatie

Onze consulten vinden plaats op de kliniek aan de Charley Tooropstraat 24 te Hendrik Ido Ambacht, m.u.v. de huisbezoeken*. Hier hebben wij een volledig pand ter beschikking welke is ingericht om het bezoek voor u en uw hond zo stressvrij mogelijk te laten verlopen. Indien het mooi weer is kan het ook zijn dat wij ervoor kiezen om af te spreken op onze buitenlocatie in Ridderkerk.

 

Huisbezoeken zijn zonder extra kosten mogelijk in de gemeente waar een vestiging van Dierenkliniek Ridderkerk zit (Ridderkerk, Rotterdam-Zuid, Barendrecht, Hendrik Ido Ambacht en Zwijndrecht). Woont u buiten deze gemeente dan worden er reiskosten berekend. U ontvangt hiervoor een prijsopgave voor de afspraak.

 

Aanmelden

Aanmelden voor dit traject kan via 085 273 1919, het algemene nummer van Dierenkliniek Ridderkerk.

CHAGRIJNIG DOOR PIJN

Uit de praktijk - Het komt veel voor dat onze hulp wordt ingeschakeld bij overmatig blaffen. Overmatig blaffen kan vele oorzaken hebben. Denk aan verveling, rasgebonden eigenschappen of aangeleerd gedrag (‘wanneer ik blaf gaat de deur open’ bijvoorbeeld). Pijn is ook een motivatie dat overmatig blaffen kan triggeren, al wordt deze niet altijd opgemerkt.

 

Bob, een grote kruising geboren in het buitenland, had overmatig blafgedrag. Hij sloeg aan op onder andere voorbijgangers, autogeluiden en voetgangers. Maar ook bezoek was niet welkom in huis. Hij bleef ze aanblaffen tot ze weer weggingen. Af en toe was hij af te leiden met een kluif, maar nooit voor lang. Het ging de mensen aan het hart, want Bob was toch echt een lieve hond. De omgeving begon Bob echter steeds meer te vermijden en het blafgedrag leek maar toe te nemen. ‘Alsof hij heel erg chagrijnig is’, vertelde een gezinslid tijdens de intake. Bob is geboren in het buitenland maar er was informatie beschikbaar over zijn herkomst. Het leek zeer aannemelijk dat de ouders van Bob rassen zijn geweest waarbij het waken en bewaken in het bloed zit. Blafgedrag kan dus erfelijk bepaald zijn. Toch was de intensiteit van het gedrag dusdanig dat er meer aan de hand leek dan alleen de factor erfelijkheid. Via observatie in huis en rondom huis, in de trainingshal en via onderzoeken in de kliniek ontstond al snel het vermoeden dat pijn een factor voor het gedrag kon zijn. Dit bleek te kloppen. Uit röntgenologisch onderzoek bleek dat Bob een ernstige heupaandoening had. Operatie aan beide heupen was noodzakelijk om een goed welzijn te garanderen. De situatie was namelijk zo slecht dat Bob zijn blaf gedrag eigenlijk bedoeld was om mensen op afstand te houden. Bescherming van lijf en leden.

 

Na de operatie en het herstel heeft Bob nog wel gedragsondersteuning gehad. De pijn was grotendeels weg, maar zijn gedrag was inmiddels aangeleerd geworden. Dit kon met training gelukkig aanzienlijk verminderd worden. Het gezin van Bob leerde hoe ze het leven voor Bob makkelijker konden maken door situaties op een goede manier te managen. Bob was nog steeds een waker, maar niet meer één waar iedereen een blokje voor omloopt.