· 

Wintertijd

WNTERTIJD…. HONDENPLEZIER OP MAAT!

Met de komst van koning winter verandert de omgeving in een waar sprookje.

We kunnen niet wachten om er op uit te trekken met onze viervoeter en lange wandelingen te maken in het prachtige landschap. Plezier voor mens én hond maar… wél met de juiste voorzorgsmaatregelen én een portie gezond verstand. Hoe? We helpen je graag hierbij!


JE HOND MAG NIET ALLEEN GEZIEN WORDEN… HIJ MÓET GEZIEN WORDEN!

Winter betekent natuurlijk ook dat het vroeg donker is en dat bij de ochtendwandeling de zon nog niet op is. Zorg er dus voor dat je hond altijd gezien wordt! Er zijn vele items op de markt die dit mogelijk maken; een lichtgevende halsband, een lampje aan de halsband of tuig en een reflecterend hesje. Voldoende keuze die het makkelijk maakt je wandeling leuk én veilig te houden!


DE POOTJES VAN JE HOND

Tussen de voetzooltjes van je hond kunnen haren groeien en bij een heel aantal rassen is dat best veel. Hetzelfde geldt voor de lange haren aan de achterpoten van een hond. Het nat worden en bevriezen van deze haren geeft klontjes en dit is uiterst pijnlijk voor je hond. Vergelijk het maar met een steentje in je laars!

Gedegen pootverzorging is dus een must voor je met je hond op pad gaat: knip of scheer met een kleine tondeuse de haartjes tussen de voetzooltjes weg en check in deze tijd dagelijks of er geen kloofjes in de zooltjes zitten. Is dit wel dan kan een zachte honingzalf helpen en dan bij voorkeur na een wandeling als je hond slaapt. Zo voorkom je dat hij dit er meteen weer aflikt of eraf loopt.


Met je gepedicuurde hond ga je nu op pad. Loop je zo het bos in vanuit je huis hoef je geen verdere pootverzorging te doen maar dat privilege is niet voor iedere viervoeter weggelegd. De meeste honden wandelen in de wijk of moeten in ieder geval over de straat voor ze bij het park of bij het bos zijn. Met de komst van winters weer wordt er pekel gebruikt waar veel honden last van kunnen krijgen. Het gebruik van vaseline of speciale poten crème zorgt ervoor dat je hond geen last heeft van de pekel. Bij thuiskomst is het wel aan te raden de poten af te spoelen zodat ook bij het nadien aflikken van de poten geen kans op zoutvergiftiging is. Kom je toch thuis met ijsklonten aan de poten van je hond trek deze er dan niet uit. Dit is pijnlijk! Leg een handdoek onder de poten en het ijs zal vanzelf smelten. Volledige bescherming van de pootjes van je hond kun je natuurlijk vinden in het aanschaffen van hondenschoentjes. Leer deze echter een aantal maanden van tevoren al aan zodat het dragen hiervan normaal is zodra het noodzaak wordt.


DE VACHT VAN JE HOND

Over het wel of niet dragen van een jasje of dekje zijn de meningen nogal verdeeld. Is dit alleen maar mode-item en niet nodig?

Als je een hond hebt die volop in beweging is, die niet met zijn buikje continu door de sneeuw hoeft te lopen en die geen lange vacht hebben waar zich ijsklonten in kunnen gaan vormen is een jasje geen noodzaak. Deze honden lopen en houden zichzelf warm en vragen bij thuiskomst alleen een afdroogbeurt, wat lekkers en een warme kachel.

Voor honden met een korte vacht, kleine honden, pups, oude of beperkte honden is het belangrijk te zorgen dat ze niet nat worden. Net als de lange vacht van een kleine hond, die al snel sneeuw-ijsballen zal doen ontstaan, kan onderkoeling op de loer liggen. Schaf voor hen dus een dekje of jasje aan!

 

En natuurlijk; de langharige vacht van je hond is ook in de winter verzorgd.

Door het borstelen zorg je niet alleen dat er geen klitten ontstaan. Je zorgt er ook voor dat er lucht tussen de haren kan komen waardoor de hond zijn lichaamstemperatuur op peil kan houden


SPELEN MET JE HOND… BEGEEF JE NIET OP GLAD IJS!

Waar wij mensen het zalig vinden de schaatsen uit het vet te halen en het ijs op te gaan is het voor je hond letterlijk en figuurlijk “begeven op glad ijs”. De kans dat je geliefde viervoeter uitglijdt is groot met een blessure aan spieren, pezen of botten als gevolg. Op ijs lopen is dus zeer af te raden zeker ook omdat je niet weet of ijs overal even dik is en je niet het risico wilt lopen dat je hond door het ijs zakt.


SNEEUWBALLENGEVECHT..

Veel volwassen mensen veranderen in kinderen als ze sneeuw zien. Sneeuwballen gooien is leuk en geeft zorgeloze ontspanning. En ja, óók voor onze honden! Het happen van een sneeuwbal is plezier hebben en is voor veel honden eén groot feest.

Nu is een beetje sneeuw binnenkrijgen echt geen ramp. Maar als je hond teveel sneeuw binnenkrijgt door het vangen van sneeuwballen of zelf veel in de sneeuw hapt kan hij wel maag-en darmklachten hiervan krijgen. Met als gevolg diarree, buikpijn en / of misselijkheid.


DENK IN MOGELIJKHEDEN!

Als je nu denkt “ ik kan niets met mijn hond met sneeuw” dan heb je het natuurlijk mis!

Naast lekker genieten van samen wandelen en natuurlijk het maken van vele foto’s van je viervoeter geven we je nog wat tips.

🐶 Laat je hond zoeken in de sneeuw naar iets lekkers of naar een voerdummy. De sneeuw vormt een extra uitdaging voor je hond!

🐶 Maak een doolhof van de sneeuw en leg aan het eind iets lekkers voor je hond neer.

🐶 Bouw een sneeuwpop waar je de ogen van een bal maakt een neus van een lekker stuk wortel. Natuurlijk mag je hond de sneeuwpop afbreken, spelen met de bal en de wortel eten.

We wensen je vooral veel en veilige sneeuwpret!