· 

Een tastbare herinnering

In een gezellige ruimte aan huis, in de Ridderkerks wijk Drievliet, bevindt zich het fijne atelier van Nathalie (48 jaar). Van onder tot boven bevinden zich planken met keramiek, materiaal en probeersels. Via een ruime doorgang is de woonkamer zichtbaar, waar hond Visla Mika rustig op zijn kussen naar ons ligt te kijken. Voorzien van een lekkere kluif besteedt hij geen aandacht aan mijn binnenvallen. De woning vormt het thuishonk van Nathalie, haar man en twee dochters van 19 en 21 jaar oud. En hond Mika natuurlijk, waarmee ze aan de start van iedere dag een flinke wandeling maakt. 

 

Buiten dat ze twee keer per week lesgeeft in haar eigen atelier aan huis is ze ook een keer per week als docent te vinden bij de VU in Papendrecht. Daarbij volgt ze iedere week zelf cursus bij het keramiekcollectief om bij te blijven. Verder zijn alle dagen gevuld met kleien, glazuren en afwerken. En vergeet de administratie en PR voor het bedrijf niet, want die komen ook kijken in het leven van een kunstenaar.  

 

‘Ik ben keramist. Zo’n 10 jaar geleden gaf mijn moeder mij een cursus keramiek cadeau. Mijn moeder is ook kunstenaar, ze schildert en maakt prachtige pentekeningen.  

In eerste instantie had ik er helemaal geen zin in. Kleien, daar word je vies van, bah. 

Maar na zo’n 5 lessen, nadat ik ook achter de pottenbakkersschijf mocht plaatsnemen veranderde dat. Ik was helemaal om. Mijn tante, die ruim 40 jaar keramiste is geweest stopte rond diezelfde periode met het vak en in mijn werk liep het spaak. Dat tezamen brachten mij tot het besluit de boel helemaal om te gooien. 

 Ik nam de inboedel van mijn tante over en begon met de keramiekopleiding in Gouda.  

Sinds 7 jaar mag ik mij gediplomeerd keramist noemen. Inmiddels hebben we mijn ouderlijk huis kunnen kopen waar een prachtig atelier aan vast zit. Dit geeft mij de mogelijkheid thuis te werken en thuis les te geven. Ik heb gelukkig geen last van slecht weer of files als ik naar mijn werk ga. Mijn hele week bestaat uit mijn werk. Om in balans te blijven reserveer ik tijd voor andere hobby’s zoals breien, lezen of tuinieren’.  

  

Nathalie en Sharon kennen elkaar als kunstenaar bij de Kunstroute Ridderkerk. Sharon als fotograaf en Nathalie dus als keramist. Vanaf het begin was er fijn contact, met veel sparren over werk en kunst. Na een bezoek aan haar atelier ontstond het idee om iets te ontwerpen te nagedachtenis voor dieren. ‘Het idee kwam in samenspraak met Sharon. Haar oog viel op een urn die ik had gemaakt met de beeltenis van een wolf. Als dierenliefhebber werd haar oog daar direct naar getrokken en wilde ze meer weten. Eigenlijk was dat ontwerp niet bewust gemaakt. In de eerste golf Corona zat ik thuis en had ik geen inspiratie. Ik voelde mij wat nutteloos. Om mij heen moest de zorg alles op alles zetten om de situatie onder controle te krijgen. Zat ik dan een beetje te kleien. Ik wilde graag iets bijdragen op mijn manier. Zo ontstond, hoe gek het misschien ook klinkt, het idee voor urnen. Om mensen ook bij hun laatste reis een mooie omgeving te geven. Van buiten én van binnen. Want ook de binnenkant bewerk ik. De urn met de wolf die Sharon zag staan is een mensen urn. Maar zo ontstond het idee voor de dieren lijn.’  

 

Een aantal maanden later kwam Nathalie het resultaat op kantoor van De Hondenkaravaan laten zien. Het team was geroerd. Een onderwerp waar niemand aan wil denken, maar het idee dat ook het einde van het dier dat jou zo lief is op deze manier met veel waardigheid wordt benaderd is prachtig. Nathalie: ‘Een hond of een kat betekent veel voor mensen. Ik denk dat dat vaak wordt onderschat. De liefde die je van je huisdier krijgt is zo onvoorwaardelijk. Ik spreek ook mensen die hun vertrouwen in andere mensen zijn verloren, waardoor hun hond of kat een nog belangrijkere rol speelt in hun leven. Als zo’n dier dan overlijdt, laat dat zo’n enorm gapend gat achter. Ik wil mensen een stukje troost bieden en ik denk dat de urnen en gedenkstenen hier heel goed in passen.’ Voor wie een urn overigens te heftig vindt is een gedenksteen een waardige oplossing. In de kleuren die bij jouw dier passen, bijvoorbeeld. Om iedere dag naar te kijken. 

 

Een belangrijke kernwaarde voor Nathalie is dat het vakmanschap en persoonlijke Touch zichtbaar zijn in de producten. Uniek, zoals het dier waarvoor het gemaakt is. Dit sluit aan bij de waardes van De Hondenkaravaan en een samenwerking zit in de lijn. Door de inmiddels jarenlange en intense band met veel cursisten zijn de werken van Nathalie een mooie verlenging van de huidige dienstverlening. Niet voor het eerst zijn wij betrokken geweest bij het afscheid van een dierbaar dier. Dierbaar voor de cursist, maar inmiddels ook voor het Karavaan team. Die ontroering herkent Nathalie in haar werk. ‘Het is me nu al meerdere keren gebeurd dat mensen (zonder dat hun hond is overleden) echt met tranen in hun ogen mijn eerste honden urn hebben vastgehouden. En dit was de eerste hond die ik ooit heb geboetseerd. Dat is zo’n groot compliment en voor mij het teken dat ik echt het juiste pad heb gekozen.’  

 

Wanneer je iets doet wat mensen zo raakt maak je ook snel bijzondere dingen mee. Nathalie: ‘De eerste urn was voor de kat van een goede kennis. Ik had de urn na het overlijden van de kat geglazuurd en gestookt. Direct nadat de urn uit de oven kwam heb ik hem gebracht. As erin en dichtgelijmd. Iedereen gelukkig…. Drie dagen later stond ze mét de urn voor de deur. “Ik kom hem terugbrengen, het spookt” zei ze: “We horen het steeds tikken”. Gelukkig kon ik haar uitleggen dat dat kwam omdat de urn net uit de oven kwam, door de grote temperatuurverschillen zijn het aardewerk en het glazuur nog aan het uitwerken, dat geeft de tikken. Het kan wel drie weken duren voordat het helemaal over is met het getik. Ze heeft hem weer meegenomen en vorige week kreeg ik een berichtje dat het tikken is opgehouden. Omdat ze weten waar het vandaan kwam begonnen ze het wel gezellig te vinden. Ze missen het nu. De urn heeft een prachtige plek op de sidetable en elke dag branden ze een kaarsje in het deksel.’ Een verhaal met een lach een traan. Want voor beiden moet ruimte zijn binnen dit onderwerp.  

 

Overigens heeft Nathalie ook wat lichtere plannen voor De Hondenkaravaan. Wat dacht je van een gepersonaliseerd voerbak? Of een cursus waarbij cursisten leren dit zelf te maken. Een mooi bedrijf om bij het Karavaan netwerk te hebben!  

 

www.ateliervanwingerden.nl

 

Gedenksteen hond

Gedenkkeien zijn keien met een betekenis of herinnering. Onze gedenkkeien worden gemaakt als herinnering aan uw huisdier, als troost voor iemand die een huisdier verloren heeft.Keramiek is de basis van onze gedenkkeien en  ze worden steengoed gebakken. De naam van het huisdier kan er in gouden letters op gezet worden. Dit gebeurt in een speciale goudlusterstook.


Technische gegevens

Doorsnede: ongeveer 9 cm

De gedenkkei is steengoed gestookt (1240°C)

De naam van uw huisdier wordt in een extra goudlusterstook op de kei aangebracht.

Materiaal: Doordat de keien steengoed gebakken zijn (1240°C) kunnen ze in principe buiten liggen. Wel wordt aangeraden de keien bij vorst binnen te leggen.

Versturen: Omdat de naam in een goudlusterstook wordt aangebracht is de levertijd 5 - 10 werkdagen.

Vermeld in het bestelproces bij 'opmerkingen' de naam van de hond.

Gedenksteen

€ 28,00

  • Beschikbaar
  • Levertijd: 5-8 dagen1