· 

Kun je het voorkomen?

In onze maakbare en snelle maatschappij kan het soms zijn dat we onze honden in deze stroom meetrekken. Veel van hun (soms natuurlijke) gedragingen passen niet bij de manier waarop wij omgaan. Hulp van trainers en gedragstherapeuten wordt steeds vaker ingeschakeld om een legio aan gedrag te veranderen. Met de komst van steeds meer honden en steeds meer professionals die zich hiermee bezighouden kan de hond daar in de basis alleen maar van profiteren.Goed opgebouwde en intensieve therapieplannen zorgen er met regelmaat voor dat intens probleemgedrag omgedraaid wordt. Dat is fijn, maar is het ook altijd nodig? 


Laat ik vooropstellen dat ik fan ben van altijd kijken naar de uiterste mogelijkheden tot waar je een hond kan helpen en verbetering kan aanbrengen t.b.v. stressreductie. Daarbij ben ik zelf echt een trainer in 
hart en nieren en vind het altijd weer een super uitdaging om gedrag via allerlei oefeningen te gaan ombuigen. Ik moet dan wel eens wennen dat dit niet voor iedereen zo kan. Dat hoeft ook niet altijd een probleem te zijn. Zeker niet wanneer de hond niet benadeeld wordt. In de tijd dat wij lesgeven hebben wij veel verschillende hulpvragen voorbij zien komen en bij een aantal was een trainingsplan niet altijd

nodig. Er zijn bepaalde situaties waarbij je de vraag kunt stellen: kan het voorkomen worden?  Er was ooit een cliënt die aan mij vroeg hoe ze het moest afleren dat haar hond op bed ging liggen wanneer ze er niet was. Ze had al allerlei dingen op internet gelezen en een aantal aversieve middelen droeg ze daarbij aan. Toen ik vroeg of het mogelijk was om de deur van de slaapkamer dicht te doen wanneer ze er niet was zat ze mij eerst een beetje

glazig aan te kijken. Ze wilde er nog wat tegen inbrengen, maar ik wist haar te overtuigen dat de deur sluiten en een post it bij de voordeur hangen met de reminder ‘is de slaapkamerdeur dicht’ een stuk goedkoper was dan een lang trainingstraject om de hond te leren in afwezigheid niet op bed te gaan liggen. Case closed. Dat wil zeggen: wanneer iemand daarin mee wil gaan. Sommigen vinden het moeilijk om niet alles van hun hond onder controle te hebben. Een ander voorbeeld was de meneer die mij belde omdat zijn hond steeds naar voorbijgangers aan het blaffen was. Wij zeggen nooit op voorhand iets over een probleem en dus ging ik aan huis om te kijken wat er loos was. De hond in kwestie had een mand in het raamkozijn, waar hij prachtig uitzicht had over de straat. Was het een idee om de mand misschien elders in huis te zetten? Nee voor meneer niet direct. Hij had die plek immers uitgezocht zodat de hond lekker naar buiten kon kijken. Na uitleg over de mogelijkheid die de hond nu krijgt tot het blaffen en dat het ook voor de hond veel rustiger is om niet heel de dag zich druk te hoeven maken om alle straatperikelen, werd de mand verplaatst. Voor het zicht hebben we een paar grote bakken in de vensterbank gezet. Het blaffen was snel gereduceerd met 70%. Daarbij hebben we nog wel een korte training ingezet en met uiteindelijk afname van 85% kon de man goed leven. Of de casus waarbij een kind werd aangevallen door een hond wanneer hij een kluif had. Het uitvallen ging er niet van over, maar het geven van de kluif in een bench of achter een hekwerk waar het kind niet kan komen voorkomt wel een lelijke bijtwond.


Laat ik duidelijk maken dat veel casussen met alleen voorkomen er niet zijn. Zeker in het laatste geval moet er goed gekeken worden naar hoe het gezin en de hond samen functioneren. Toch is de benadering van het voorkomen bijzonder nuttig en kan in veel gevallen al voor afname van gedrag zorgen. Daarvoor moet je soms wel je mindset bijstellen. De eindeloze prachtige facebookfilmpjes van mensen met honden zijn soms een ideaalbeeld voor mensen. Maar on camera is het vaak niet wat het lijkt en vasthouden aan deze ultieme vorm van maakbaarheid en controle kan in het samenleven met honden enorm botsen. Soms is deze manier van kijken ook een stuk eerlijker voor de hond: hij wordt niet in een keurslijf gezet waar hij niet in past. Blijft natuurlijk dat elke situatie uniek is en elke situatie dus een aparte handelswijze en kijk vergt. Maar hoe heerlijk is het wanneer je door een kleine aanpassing samen weer door een deur kan?

meer lezen

8 keer per jaar brengen wij een online E-magazine uit. Het eerste nummer is ter introductie kosteloos via onze site te lezen. Meer info via onderstaande knop.