· 

Zeg eens kaas

5 tips voor een goede hondenfoto

Is het geheugen van jouw smartphone ook regelmatig vol omdat je dagelijks foto’s maakt van je eigen model? Wil je eigenlijk betere foto’s maken maar weet je niet zo goed hoe? Lees dan deze 5 tips van Sybrinne Straver, fotograaf van Hond in Beeld.

 

#1 Kies voor een interessant standpunt

Vaak maakt men met een smartphone foto’s van de hond vanuit het standpunt waarop we de hond zien. Er wordt dus naar beneden gefotografeerd, maar dit levert meestal geen verrassende foto op. Vaak wordt een beeld veel interessanter als je een ander

standpunt kiest. Bij honden werkt het altijd goed om op ooghoogte te gaan van de hond. En ja, bij een chihuahua betekent dat dus dat je op je buik op de grond ligt! Liever even iets anders? Probeer dan eens een foto recht boven de hond te maken terwijl hij zit en in

de lens kijkt.

 

 

#2 Denk na over de compositie

Denk bij het maken van een foto vooraf na over de compositie, dus hoe alle beeldcomponenten in het vlak geordend worden. De regel van derden is hierbij een  handig hulpmiddel. Deze gaat ervan uit dat een beeld vaak interessanter of sprekender

wordt als het onderwerp op één van de kruispunten staat.

 

#3 Gebruik hulpmiddelen om de aandacht te trekken

Lukt het je zelden om je hond richting de lens te laten kijken? Gebruik dan eens een hulpmiddel! Het gebruik van een hoge stem kan de aandacht trekken, maar denk ook eens aan een tennisbal, piepspeeltje of krakende lege chipszak. Wil je de hond niet naar

de camera laten kijken, maar juist in een bepaalde richting? Schakel dan iemand in die de aandacht van de hond trekt, waardoor de blik van de hond de juiste kant op gaat.

 

 

#4 Vergeet de nabewerking niet

Door middel van nabewerking kun je een foto nét een beetje extra pit geven of een eigen stijl toevoegen. Fotografeer je met een smartphone? Download dan bijvoorbeeld Lightroom mobile of Snapseed. Twee simpele programma’s waarmee je jouw foto’s snel naar een hoger level kunt brengen.

 

#5 Zorg dat je hond gemotiveerd is!

Eigenlijk zou deze tip bovenaan moeten staan, want het is het allerbelangrijkst dat de hond gemotiveerd is om op de foto te gaan. Gebruik dus voer of spel om de hond te belonen nadat je de foto hebt gemaakt. Zo zie jij een blije hond terug op de foto en vind

je hond het niet erg om de volgende keer weer te poseren. Hopelijk kun je met deze tips aan de slag, maar vergeet niet: het belangrijkste is dat jij én je hond plezier beleven aan het fotograferen! En ben je superblij met een foto maar voldoet hij niet aan de ‘regels’? Onthoud dan dat regels er zijn om af en toe gebroken te worden.