· 

Emoties

emoties bij dieren

Over de aanwezigheid van emoties bij dieren kunnen we een boek vol schrijven. We gaan dit de komende nummers verder uitdiepen, omdat wij het belangrijk vinden dat de kennis bij onze lezers up to date wordt. Wanneer het lukt om je te verdiepen in de gevoelens van jouw hond, zal je wellicht ook anders tegen opvoed zaken aan kijken. Deze verruiming van blik is één van onze belangrijkste doelstellingen. Het maakt het hebben van een hond er niet persé makkelijker op. Menig persoon wil graag een kant en klare oplossing voor de zaken waar ze met hun hond tegen aanlopen. Het zou dan fijn zijn wanneer iemand een kookboek opendoet en een makkelijk recept uitvist voor het probleem. Soms kan dat prima werken, maar als begeleider zou je altijd de vraag moeten stellen: hoe voelt mijn hond zich hierbij? Soms weten we dit pas nadat we iets in onze training hebben uitgeprobeerd. Je kunt niet alles van tevoren indekken. Maar wanneer je structureel ziet dat jouw hond ongelukkig is en jouw handelen daar wat mee te maken heeft dan vraagt dat een andere aanpak.

 

Veel verwijzingen in huidige onderzoeken worden gedaan naar andere dieren dan de hond. Onderzoek naar honden staat nog redelijk in de kinderschoenen. Pas sinds een tijd worden steeds meer wetenschappers geïnteresseerd in onze viervoeters. Ze lijken steeds meer te ontdekken over waarom honden zo’n bijzondere band met mensen hebben. En andersom. Emoties bij dieren is best ingewikkelde materie, zeker wanneer je de wetenschappelijke benadering bekijkt. Toch willen wij jullie alvast kennis laten maken met dit gegeven. Via onderstaande link kom je bij een uiteenzetting. De moeite waard. Heb je dus even tijd over pak het er dan zeker bij.

Artikel om te lezen

Een naam die niet mag ontbreken wanneer we het gaan hebben over emoties bij honden (dieren), is die van Jaak Panksepp. In een volgend nummer gaan wij dieper op dit onderwerp in. Voor wie nu al wat wilt lezen over deze onderzoeker is de volgende link interessant. Dit artikel is samengesteld door Elian Hattinga van 't Sant. 

meer lezen?

Dit artikel is afkomstig uit E-Magazine 2 2020. Wil je het hele magazine lezen? Klik dan op onderstaande knop om naar de magazines te gaan.