· 

Elk dier kan getraind worden

review kapsonesmakrelen

' Elk dier kan getraind worden' - Een uitspraak van Toinny Lukken, dierentrainer met ruime ervaring, die ik zonder twijfelen van haar aanneem. In haar lange loopbaan heeft zij gewerkt met dolfijnen, orka's, giraffen, tijgels, apen, ratten, cavia's, vissen, honden, katten, kippen.. De Lijst is nog veel langer. Dit boek neemt je mee in haar loopbaan, waar zij vertelt over moeilijke, ontroerende, gevaarlijke en leuke dieren die zij tegenkwam. Janine Verschure weet de verhalen van Toinny zodanig te vertellen dat je regelmatig in lachen uitbarst tijd het lezen van het boek. 

Ondanks dat het boek betrekking heeft op allerlei soorten dieren (en dus niet alleen honden), past het goed bij onze manier van kijken naar opvoeding en training. Het laat eigenlijk in al zijn facetten zien dat alle soorten gedrag door de inzet van positieve bekrachtiging (belonen in de volksmond) omgebogen kan worden. Of je nu werkt met een olifant of met een hond. Voor onze cursisten staat er veel handige informatie over hoe je een dier in een bepaalde situatie wat leert. Je merkt dat je eigen vindingrijkheid en creativiteit wordt geprikkeld, waar je zeker iets aan zult hebben in de omgang met jouw hond. Toinny begon haar loopbaan als dierentrainer in het Dolfinarium. In dit boek schuwt ze er niet voor om alle vooroordelen te benoemen die mensen hebben over dergelijke parken. Er is best veel te doen over het houden van dieren en de gevolgen daarvan op hun welzijn. Juist door haar openhartige manier van schrijven kom je er al lezende achter dat het welzijn van alle dieren die er wonen voorop staat. Gebeuren er  (bijna) ongelukken of heeft een dier een dag geen zin dan zoeken ze de oorzaak niet bij de dieren. Ze gaan op zoek naar hun eigen inbreng en inzet in de training om zo uit te zoeken wat er met het dier aan de hand is.

Het boek start met een deel over hoe dieren leren. Hier wordt in simpele bewoordingen precies uitgelegd wat bijvoorbeeld klassieke en operante conditionering is. Termen die wij als hondentrainers kunnen dromen, maar voor de gemiddelde cursist toch wel stevige kost is  (wij hebben hierover een artikel geschreven in magazine 2 2020 ' de hond als familielid'). Maar juist het hoe en waarom is erg belangrijk om te snappen hoe jouw hond leert. Dus sla dit eerste deel van het boek zeker niet over! Het geeft veel nuttig inzicht in de beleef wereld van jouw dier. In het eerste deel gaat ze ook in op het gebruik van de clicker. Deze gebruiken wij ook in de hondentraining. Er wordt aangegeven hoe de clicker werkt voor een dier, hoe je hem gebruikt en waarom wij dieren/hondentrainers hem zo graag gebruiken. Bij de orka's en dolfijnen, maar ook de dierentuindieren wordt vaak gekozen voor een fluitje als clicker. Wij gebruiken voor cursisten vaak een clickwoord: een woord dat voor de hond altijd betekent 'dat heb jij goed gedaan!'. Hoe je een clickwoord aanleert zie je onder deze post. 

 

Toinny vertelt over de zeezoogdieren waarmee zij gewerkt heeft in het Dolfinarium en daarbuiten. Hoe zij startte als onervaren meisjes, waar zij op dag 1 al bij een orka in het bassin moest gaan zwemmen en dit maar net goed afliep. Je leest hier prachtig in terug hoe haar respect voor de dieren is ontstaan door deze spannende maar wijze les. Verder komt in het boek de dierentuindieren, erfdieren en huisdieren aan bod. Ik heb erg moeten gniffelen om het stuk over de doodshoofdaapjes in de Apenheul die moesten stoppen met stelen van de bezoekers. Kippenvel kreeg ik van het verhaal over de olifanten die klaar gemaakt moesten worden voor hun verhuizing naar Wildlands in Emmen. Wat een onderneming om dat in goede banen te leiden. In het boek komen tal van dieren voorbij die gemiddelde mensen niet in hun achtertuin hebben staan, maar er is ook voldoende aandacht voor de dieren die wij ons dagelijks leven sneller tegenkomen. Bij de erfdieren ontbraken natuurlijk niet de kippen. Na de workshop ' Een click met kippen', waar wij in magazine 1 2020 over bericht hebben, kijk ik heel anders naar deze wonderlijke wezentjes. Wat een slimme en intelligente dieren zijn dit. En dan nog het verhaal over Roos de koe, die eigenlijk geen koe is maar een kween. Veel mensen zullen niet snel stilstaan over welke capaciteiten dieren allemaal kunnen beschikken. Ook ik had veel eye openers, 'aha' en 'ohja' momenten.

Na het laatste hoofdstuk was ik teleurgesteld: ik wil meer! Het boek leest namelijk zo lekker weg, dat je kan blijven lezen over alles wat Toinny heeft meegemaakt Gelukkig staat er nog een mooi na-woord in, wat je zeker moet lezen. De liefde voor dieren spat ervan af. 

 

Conclusie: Dit boek is een echte aanrader voor iedereen die van dieren houdt. Tussen alle teksten door staan lekker veel foto's. Foto's van vroeger en van de dieren waar het hoofdstuk over gaat. Door de luchtige en prettige manier van schrijven, lezen de hoofdstukken zeer gemakkelijk weg en baal je dat het boek uit is! 

 

Kapsonesmakrelen van Toinny Lukken en Janine Verschure

Verkrijgbaar via dierentrainersacacemie.nl of bol.com.

Uitgeverij Elmar BV, Delft - 2019

ISBN: 978 90389 2695 7

aanleren clickwoord

Het hebben van een beloningswoord kan erg handig zijn tijdens training. Het clickwoord gebruik je om de hond te belonen in training. Het idee is gelijk aan het werken van de clicker, maar het voordeel van een clickwoord is dat je deze altijd bij je hebt. Bij een clickwoord is het belangrijk dat je altijd voor hetzelfde woord kiest. Zo blijft het voor de hond het meest duidelijk. Leer jezelf wel aan om het clickwoord altijd op dezelfde toon te zeggen (beetje enthousiast kan geen kwaad). Voorbeeld van toepassing op het clickwoord is: je vraagt of de hond wilt gaan zitten. Zodra hij zit zeg je het clickwoord en beloon je met een voertje. Ander voorbeeld: je wilt de hond leren naast je aan een slappe lijn te lopen. Zodra de lijn slap valt, omdat de hond goed meeloopt zeg je het clickwoord en beloon je met een voertje. Met jouw clickwoord markeer je als het ware het goede gedrag van de hond (het gedrag dat je graag wil zien). Let dus goed op de timing, want je wilt dat de hond het goede gedrag gaat herhalen. Bekijk de video voor het aanleerproces.  Wil je meer leren over werken met een clicker/click woord? De Hondenkaravaan geeft verschillende lessen waar dit aan bod komt. Daarbij is de cursus 'Een click met kippen' van De Dierentrainers Academie een echte aanrader. 

Aanbod lessen en meer info

www.hondenkaravaan.nl

www.dierentrainersacademie.nl 

over de dierentrainers academie

Dieren verdienen onze onverdeelde aandacht als het gaat om het bieden van de allerbeste zorg. Hierbij zijn welzijn, educatie, conservatie en verrijking, oa. door het trainen van dieren om hun gezondheid te waarborgen, een must. Het trainen van dieren behoort tot een essentieel onderdeel van goede dierverzorging, zowel fysiek als mentaal, en zou opgenomen moeten worden in een goed gedragsmanagement. Daarnaast is het trainen van dieren wetenschappelijk bewezen welzijn verhogend en stress verlagend.  

Het gaat hierbij niet om het aanleren van ‘kunstjes’ maar om het verbeteren van de mentale gezondheid. Deze speelt, naast de fysieke, een hele belangrijke rol in het welbevinden van een dier. Alleen op die manier kunnen we de levensstandaard van dieren onder menselijke zorg verhogen door het opdoen van vakkennis. De Dierentrainers Academie focust zich op het verbeteren van de vaardigheden van jou als dierentrainer/eigenaar/dierenverzorger door kennis over te dragen, diertrainingen op te zetten, educatie en conservatie. Dit alles op basis van vertrouwen en beloning middels positieve bekrachtiging en volgens de leerprincipes bij zowel het dier als de verzorger.

Start een opleiding tot expert dierentrainer

Dieren trainen is een vak wat vaak onderschat wordt. Je zult het, net zoals autorijden, moeten leren. De Dierentrainers Academie is het enige instituut waar je het vak tot Expert Dierentrainer kunt leren en daardoor uniek in Nederland, Er zijn drie verschillende, opeenvolgende modules: Assistent Dierentrainer, Dierentrainer en Expert Dierentrainer.Er wordt professioneel lesgegeven in een voor mens en dier veilige leeromgeving. Ben je al dierenverzorger in bijvoorbeeld een dierentuin en je wilt je skills verbeteren? Zoek je een leuke baan in de dierenbranche, zoek je een nieuwe uitdaging en wil je je omscholen? Schrijf je dan nu in voor de opleiding! Iedere module is los te volgen en bij inschrijving voor alle drie de modules krijg je 10% korting op de totaalprijs.

ZATERDAG 16 MEI 2020 START ER WEER EEN NIEUWE OPLEIDING MODULE 1: ASSISTENT DIERENTRAINER!

LET OP: Module 1 is een online opleiding tegen gereduceerd tarief van 995,- voor 795,-

meer lezen?

Dit artikel is afkomstig uit E-Magazine 2 2020. Wil je het hele magazine lezen? Klik dan op onderstaande knop om naar de magazines te gaan.